Щоб щось отримати, треба спочатку віддати.

Як часто у своєму житті Ви переоцінювали свої погляди на певні речі? Те, що Ви вважали корисним, виявляється навпаки баластом. А те, що Ви вважали непотребом, потім виявляється корисним.

З 1991 року я маю юридичну практику. Адвокатське посвідчення в мене датоване вереснем 1994 року. І зараз, коли викладаю студентам цивільне чи цивільне-процесуальне право, то як практик кажу, що їм теорія більше потрібна аніж практика. Бо людина, яка має глибоке теоретичне розуміння того, чим вона займається, займається цим ефективніше. Хоча, коли сам вчився, то вважав, що теорія на практиці грає другорядну роль. Я переоцінив своє бачення на теорію.

Перша тема у курсі цивільного права включає у себе поняття цієї галузі права. І коли я студентам пояснюю, що цивільне право регулює відносини, у які люди вступають з певною метою, а саме з метою задовольнити свої матеріальні та духовні потреби, то з першого разу цю мету усвідомити їм важко. Тоді пояснюю так:

Людина – істота суспільна. Усе, що на ній, одяг, взуття, прикраси, те, на чому вона приїхала, що при цьому слухала, – усе це людина отримує від суспільства. Сама людина виробляє щось одне, ну хіба що пару послуг, робіт чи речей. Більшість того, що вона має, вона отримує від суспільства, а не внаслідок того, що сама усе зробила.

Для того, щоб від суспільства щось отримати, необхідно йому заплатити, а щоб заплатити треба мати те, чим платять, а щоб мати те, чим платять, необхідно дати суспільству те, за що воно готове заплатити.

У результаті спрощена схема відносин людини із суспільством полягає в наступному: для того, щоб отримати щось від суспільства, треба суспільству щось корисне дати. Спочатку дати, а потім отримати. Можна суспільству нічого не дати, або дати щось некорисне, можна суспільство обдурити, але це може статися один раз, ну хіба що двічі. А потім нічого від суспільства не отримаєш.

Золоте правило бізнесу: зробити те, що людям потрібно, і донести людям про це інформацію. І вони із задоволенням це куплять. Саме тому бізнес називають найчеснішою грою.

Можна звичайно і вкрасти, але то вже буде не бізнес, а звичайна крадіжка.

Після такого пояснення студенти, зазвичай, вже краще розуміють мету, з якою люди вступають у цивільні правовідносини, і для чого їм, студентам, слід знати теорію цивільного права. Починають це усвідомлювати.

А Ви також вже розумієте?

Залишити відповідь