Внесок до СК ТОВ з модельним статутом

Питання: Підкажіть будь ласка чи потрібно реєструвати зміни в ЄДР при внесенні легкового авто до статутного фонду при модельному статуті?

Відповідь: Відповідно до ст.9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 № 755-IV (далі – Закон про держреєстрацію) в Єдиному державному реєстрі містяться такі відомості про юридичну особу щодо її статутного капіталу: розмір статутного (складеного) капіталу (пайового фонду) та розмір частки кожного із засновників (учасників).

Як видно з цієї норми, в ЄДР вноситься інформація щодо розміру самого СК та розміру частки кожного з учасників. Інформація щодо того, яким чином та за рахунок якого майна сформовано СК товариства, не міститься в ЄДР.

Якщо ж внесення легкового автомобіля до СК відбувається як наслідок зміни розміру СК, то відповідно до ч.5 ст.17 Закону про держреєстрацію для державної реєстрації змін до відомостей про розмір статутного капіталу, розміри часток у статутному капіталі чи склад учасників товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю подається зокрема один із таких документів:

а) рішення загальних зборів учасників (рішення єдиного учасника) товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю про визначення розміру статутного капіталу та розмірів часток учасників;

б) рішення загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю про виключення учасника з товариства;

в) заява про вступ до товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю;

г) заява про вихід з товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю;

ґ) акт приймання-передачі частки (частини частки) у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю;

д) судове рішення, що набрало законної сили, про визначення розміру статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю та розмірів часток учасників у такому товаристві;

е) судове рішення, що набрало законної сили, про стягнення (витребування з володіння) з відповідача частки (частини частки) у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю;

є) структура власності за формою та змістом, визначеними відповідно до законодавства;

ж) витяг, виписка чи інший документ з торговельного, банківського, судового реєстру тощо, що підтверджує реєстрацію юридичної особи – нерезидента в країні її місцезнаходження, – у разі, якщо засновником юридичної особи є юридична особа – нерезидент;

з) нотаріально засвідчена копія документа, що посвідчує особу, яка є кінцевим бенефіціарним власником юридичної особи, – для фізичної особи – нерезидента та, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, – для фізичної особи – резидента.

У разі державної реєстрації змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, пов’язаних із входженням до складу учасників товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю іноземної юридичної особи, також подається документ, що підтверджує реєстрацію іноземної особи в країні її місцезнаходження (витяг із торговельного, банківського, судового реєстру тощо).

Отже, якщо внесення легкового авто до СК ТОВ пов’язане з однією з наведених вище обставин, то зміни до ЄДР мають бути внесені. Тобто в ЄДР вносяться відомості про зміни СК чи часток учасників, а не про автомобіль, який вноситься учасником.

 

Щодо модельного статуту слід виходити з того, що відповідно до ст.11 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 № 2275-VIII (далі – Закон про ТОВ) установчим документом товариства є статут.

Модельний статут товариства є багатоваріантним та передбачає можливість обрання різних його редакцій, у тому числі редакції «за замовчуванням», яка формується з положень, рекомендованих Кабінетом Міністрів України. Найменування товариства, що діє на підставі модельного статуту, склад засновників (учасників), розмір статутного капіталу, розмір часток у статутному капіталі кожного з учасників, спосіб внесення ними вкладів (у грошовій та/або негрошовій формі) визначаються відповідним рішенням засновників (учасників) товариства.

Таким чином, незалежно від того, діє ТОВ на підставі модельного чи власного статуту, розмір часток учасників ТОВ є тією інформацією, яку має містити ЄДР. Якщо внесення авто до СК ТОВ не має чи не є наслідком зміни розміру СК, розміру часток кожного з учасників, то в такому разі зміни до ЄДР не вносяться. Якщо ж внесення авто до СК змінює розмір такого СК та розміри часток учасників, то відповідні зміни до ЄДР треба вносити. Незалежно від того, яким є статут: власним чи модельним.