Про вексельні індосаменти

Питання: Ми виписали вексель своєму кредитору, назвемо його літерою А. Далі він був переданий фірмі Б. Фірма Б продає цей вексель фірмі В. А фірма В пред’являє його нам до оплати.

Які індосаментні написи мають бути на бланку векселя?

І чи маємо ми самі в момент погашення робити якийсь запис?

Відповідь: Відповідно до ст.1 Закону України «Про обіг векселів в Україні» від 05.04.2001 № 2374-ІІІ законодавство України про обіг векселів складається із Женевської конвенції 1930 року, якою запроваджено Уніфікований закон про переказні векселі та прості векселі (далі – Уніфікований закон) та інших актів законодавства.

Індосамент – це передавальний напис, за яким передаються права на деякі цінні папери. В Уніфікованому законі індосаменту присвячена глава ІІ.

Відповідно до ст.11 Уніфікованого закону будь-який вексель, навіть виданий без прямого застереження про наказ, може бути переданий шляхом індосаменту. Якщо у векселі вказані слова «не за наказом» або будь-який інший рівнозначний вислів, то документ може бути переданий тільки з дотриманням форми і з наслідками звичайної цесії, тобто просто як боргова розписка без юридичної сили векселя.

Індосамент може бути вчинений навіть на користь платника за векселем, незалежно від того, акцептував він вексель чи ні, або на користь будь-якої іншої особи зобов’язаної за векселем. Ці особи можуть реіндосувати вексель, тобто вчинити новий індосамент.

 

Індосаменти розрізняють:

  • іменний, тобто такий, в якому вказаний новий векселедержатель;
  • на пред’явника, тобто такий, в якому зазначено, що новим векселедержателем може бути будь-який пред’явник векселя Відповідно до ст.12 Уніфікованого закону індосамент «на пред’явника» має силу бланкового індосаменту;
  • бланковий, тобто такий, в якому замість зазначення імені нового векселедержателя залишено порожнє місце (бланк), куди можна вписати будь-яку особу. Відповідно до ст.13 Уніфікованого закону індосамент може не містити найменування особи, на користь якої він вчинений, або може складатися лише з одного підпису індосанта (бланковий індосамент). Згідно зі ст.14 Уніфікованого закону якщо індосамент є бланковим, то держатель векселя може:
    • заповнити бланк або на своє ім’я, або на ім’я будь-якої іншої особи;
    • реіндосувати вексель через бланковий індосамент або будь-якій іншій особі, тобто написати новий будь-який індосамент після бланкового;
    • передати вексель третій особі, не заповнюючи бланк і не вчиняючи індосаменту.

 

Згідно зі ст.13 Уніфікованого закону індосамент повинен бути написаний на векселі або на приєднаному до нього аркуші (алонжі). Він повинен бути підписаний індосантом.

Індосамент може не містити найменування особи, на користь якої він вчинений, або може складатися лише з одного підпису індосанта (бланковий індосамент). В останньому випадку для того, щоб мати чинність, індосамент повинен бути написаний на звороті переказного векселя або на приєднаному до нього аркуші (алонжі).

 

Відповідно до ст.16 Уніфікованого закону власник векселя вважається його законним держателем, якщо його право на вексель базується на безперервному ряді індосаментів, навіть якщо останній індосамент є бланковим. Закреслені індосаменти вважаються при цьому ненаписаними. Якщо за бланковим індосаментом іде інший індосамент, то особа, яка підписала останній, вважається такою, що придбала вексель за бланковим індосаментом.

 

Отже, на зворотному боці векселя кредитор А має написати іменний індосамент на користь фірми Б, або бланковий індосамент, або індосамент на пред’явника.

У разі, якщо такий індосамент є іменним, то кредитор Б має написати іменний індосамент на користь фірми В, або бланковий індосамент, або індосамент на пред’явника.

У разі, якщо кредитор Б отримав вексель за бланковим індосаментом, він може перетворити його в іменний, вписавши себе у такий індосамент (у бланк). Після цього кредитор Б має написати іменний індосамент на користь фірми В, або бланковий індосамент, або індосамент на пред’явника. А може, залишивши перший індосамент бланковим, просто передати вексель без вчинення власного індосаменту фірмі В.

У разі, якщо кредитор Б отримав вексель за індосаментом «на пред’явника», він може написати іменний індосамент на користь фірми В, або бланковий індосамент, або новий індосамент на пред’явника. А може просто передати вексель без вчинення власного індосаменту фірмі В.

У всіх наведених випадках фірма В вважатиметься належним векселедержателем.

 

Що стосується оплати векселя, то відповідно до ст.39 Уніфікованого закону платник, здійснюючи платіж за векселем, може вимагати, щоб він (вексель) був вручений йому держателем разом з розпискою про отримання платежу. При цьому держатель не може відмовитися від прийняття часткового платежу. У разі часткового платежу трасат може вимагати, щоб відмітка про такий платіж була вчинена на векселі і щоб йому була видана про це розписка.

Тобто, на векселі при його повному погашені написи не робляться, а отримувач платежу має видати платнику відповідну розписку і передати сам вексель.

Відмітку на векселі слід зробити лише у разі його часткової оплати і про таку часткову оплату.