Чи можливий продаж неоплачених корпоративних прав

Сайт “Ліга Закон”:   https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ013343?from=accountant_and_law&hide=true

ТОВ має оплачений статутний капітал ще до 2019 року. У 2019 році відбулась зміна учасників (фізична особа продала нерезиденту 25 % корпоративних прав), проте нерезидент не розрахувався за них (при цьому право власності до нього перейшло, зміна учасників на нерезидента відбулась ще у 2019 році).

Чи може в такій ситуації нерезидент продавати свої корпоративні права, за які фактично не сплатив кошти?

Які можуть бути наслідки такого продажу?

Чи діє тут обмеження ч. 3 ст. 21 Закону про ТОВ?

Дійсно, відповідно до ч. 3 ст. 19 Закону про ТОВ учасник товариства має право відчужити свою частку (частину частки) у статутному капіталі лише в тій частині, у якій вона є оплаченою.

Таку умову сформульовано вкрай невдало, оскільки вона не конкретизує питання щодо того, що значить “оплачена частка”, та, як наслідок, призводить до запитань на кшталт того, на яке й надаємо цю відповідь.

Частку можна вважати оплаченою як щодо самого товариства, так і щодо учасника, який її відступив (продав) новому або іншому учаснику. Тож цілком логічним є запитання: чи вважається оплаченою частка, вклад до статутного капіталу ТОВ за якою учасник здійснив у розмірі 100 %, а після продажу ним новому учаснику вартість частки йому оплачено не

Детальніше ознайомитися можна на сайті Ліга Закон за посиланням вище, або написавши листа автору oleksasndr.yefimov@yefimov-partners.com