Як повернути борг відкримського дебітора

Опубліковано в журналі “Головбух” № 21 (884), 9 червня 2014 р. (стор. 38-39)

Через анексію АР Крим РФ у багатьох українських постачальників залишилася несплаченою дебіторська заборгованість підприємцями з окупованого півострова. З’ясуємо, як постачальнику з материкової України отримати дебіторську заборгованість з клієнта, який знаходиться на території Криму

Насамперед слід виходити з того, що можуть існувати дві різні ситуації.
Ситуація 1. Між материковим кредитором і його кримським клієнтом немає конфлікту. Тобто клієнт має намір розрахуватися, але не знає, як це зробити за нових умов.
Ситуація 2. Між материковим кредитором і його кримським клієнтом наявний конфлікт. Тобто останній не має наміру сплатити заборгованість, а отже, стягувати її потрібно примусово.
Тож розглянемо кожну з цих імовірних ситуацій окремо.

немає конфлікту
Якщо між кримським клієнтом і материковим кредитором виникло суто технічне питання щодо здійснення платежу, то вирішувати його слід, виходячи з того, що технічно прямі міжбанківські розрахунки між кримськими та материковими підприємствами на сьогодні зупинено.
Бо кримська окупаційна влада зупинила безготівковий обіг гривень на території Криму і планує скоро зупинити обіг готівкової гривні взагалі — з початку літа. Крім того, НБУ листом від 12.05.2014 № 25-111/22430 рекомендував «повернути клієнтам невиконані платіжні доручення» у порядку, встановленому для безготівкових розрахунків у національній валюті. Тобто НБУ фактично визнав неможливість здійснення розрахунків з кримськими контрагентами у гривнях.
З огляду на це, пропонуємо кілька схем безконфліктних розрахунків (див. Таблицю).

Способи безконфліктного повернення боргу

Спосіб Порядок реалізації
Заміна сторони в договорі Для цього потрібно укласти або договір переведення боргу і замінити кримського боржника материковим, або договір заміни сторони у договорі. Звісно, ця схема «запрацює» лише у тому випадку, коли у кримського клієнта є материковий партнер, який заборгував кримському клієнту і також не знає, як з ним розрахуватися

Розрахунок переказним векселем Кримський клієнт може видати материковому кредитору переказний вексель, зазначивши у ньому платником материкового партнера. У цьому разі кредитор пред’явить вексель до оплати материковому партнеру та отримає від нього гривні
Розрахунок простим векселем Кримський клієнт може отримати на погашення заборгованості перед ним простий вексель материкового партнера і передати цей вексель материковому кредитору, вчинивши на ньому індосамент (передавальний напис). У цьому разі материковий кредитор отримає платіж від материкового партнера, тобто в гривнях та відповідно до українського законодавства
Поставка товару Кримський клієнт може поставити товар материковому кредитору на суму своєї заборгованості, а взаємну заборгованість можна буде потім припинити зарахуванням зустрічних однорідних вимог

наявний конфлікт
У разі потреби примусового стягнення боргу з кримського клієнта слід мати на увазі розбіжність у сприйнятті кримської території Україною та Російською Федерацією. Обидві країни вважають Крим своєю територією, але РФ там перебуває де-факто. Це означає, що отримати примусово платіж відповідно до українського законодавства на території Криму нереально. Відповідно до статті 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15.04.2014 № 1207-VII (далі — Закон про окупацію) «будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом». Отже, будь-яке рішення кримського суду, ухвалене «іменем Російської Федерації», є незаконним.
У цьому випадку законним згідно зі статтею 12 Закону про окупацію вважатимуть рішення господарського суду міста Києва (для справ, підсудних Господарському суду м. Севастополя) чи господарського суду Київської області (для справ, підсудних Господарському суду АР Крим).
І хоча Україна та РФ є учасниками Конвенції про правову допомогу та правові відносини по цивільних, сімейних та кримінальних справах СНД, підписаної 22.01.1993, не варто сподіватися на те, що вона діятиме на території Криму. Принаймні, найближчим часом.
Тож радимо відсторонити материкового кредитора від конфлікту з кримським клієнтом. А зробити це можна, наприклад, шляхом відступлення права вимоги резиденту РФ, з яким материковий кредитор у конфлікті не перебуває. Резидент РФ, керуючись російським законодавством на кримській території, яку РФ вважає своєю, де-юре може отримати судове рішення, на його виконання де-факто стягнути примусово з кримського клієнта заборгованість, а потім вже у безконфліктній? ситуації повернути кошти материковому резиденту України.

Залишити відповідь