Коли експортна операція — контрольована

Опубліковано в журналі “Головбух” № 15 (974), 18 квітня 2016 р. (стор. 20-21)
Питання:
Підприємство на загальній системі. Річний дохід – 300 млн. грн. Реалізація товарів на експорт з одним нерезидентом більше 5 млн. грн. Пов’язаних осіб за кордоном немає. Чи повинне підприємство подавати звіт про контрольовані операції? Чи потрібно декларувати ціну?

Відповідь: Відповідно до п.39.4.2. ст.39 Податкового кодексу України (далі – ПК) платники податків, обсяг контрольованих операцій яких з одним контрагентом перевищує 5 млн гривень (без урахування податку на додану вартість), зобов’язані подавати звіт про контрольовані операції центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, до 1 травня року, що настає за звітним, засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису. Форма звіту про контрольовані операції встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику.

Наказом Міністерства фінансів України від 18.01.2016 № 8, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 04.02.2016 р. за № 187/28317, затверджено форму Звіту про контрольовані операції, додатком до якого є Відомості про контрольовані операції, який у свою чергу включає в себе відомості про ціну (тариф) за одиницю виміру (без ПДВ) (у валюті контракту/договору) та про загальну вартість операції (без вирахування непрямих податків).

Отже, у разі здійснення контрольованої операції з одним контрагентом на суму більше 5 млн. грн. платник податку зобов’язаний подати звіт про контрольовані операції, який включає в себе також і відомості про ціну та обсяг такої операції у гривнях.

У запитанні йдеться про те, що операції з одним контрагентом перевищують 5 млн. грн. на рік. Отже, вирішальним критерієм для виникнення обов’язку платника податку з подання звіту у цьому випадку залишається необхідність віднесення такої операції до контрольованої.

Відповідно до пп.39.2.1.1. ст.39 ПК для цілей нарахування податку на прибуток підприємств контрольованими операціями є:

а) господарські операції, що впливають на об’єкт оподаткування сторін (сторони) таких операцій, що здійснюються платниками податків з пов’язаними особами – нерезидентами;

б) зовнішньоекономічні господарські операції з продажу товарів через комісіонерів – нерезидентів.

При цьому відповідно до пп.39.2.1.5. ст.39 ПК за певних умов якщо в ланцюгу господарських операцій між платником податків і його пов’язаною особою – нерезидентом право власності на предмет такої операції перш ніж перейти від платника податків до пов’язаної особи – нерезидента (у разі експортних операцій) або перш ніж перейти від пов’язаної особи – нерезидента до платника податків (у разі імпортних операцій) переходить до однієї або декількох непов’язаних осіб, така операція для цілей оподаткування податком на прибуток підприємств вважається контрольованою операцією між платником податків та його пов’язаною особою – нерезидентом.

Крім того, слід мати на увазі, що згідно з пп.39.2.1.2. ст.39 ПК контрольованими є ті господарські операції,  однією із сторін яких є нерезидент, зареєстрований у державі (на території), що включена до переліку держав (територій), затвердженого Кабінетом Міністрів України. Такі операції визнаються контрольованими з дати включення держави (території) до такого переліку.

Критерії віднесення операції до господарських операцій для цілей трансфертного ціноутворення, зазначені в пп.39.2.1.4. ст.39 ПК.

Господарські операції, які не відповідають вказаним вище критеріям, згідно із пп.39.2.1.6. ст.39 ПК визнаються неконтрольованими операціями. Це означає, що стосовно таких операції звіт про контрольовані операції подаватися не повинен.

Таким чином, якщо підприємство пов’язаних осіб – нерезидентів не має, то воно не може здійснювати з ними прямо чи опосередковано через непов’язаних осіб операції, які можуть бути віднесені до контрольованих, щодо яких таке підприємство було би зобов’язано подавати звіт про контрольовані операції.

Залишити відповідь