Чи варто прагнути кар’єри?

Протягом червня і липня займався пошуком секретаря в нашу адвокатську фірму. Та от, що цікаве помітив та відзначив для себе: усі кандидати прагнуть зробити кар’єру, говорять про кар’єрний ріст. І мене зацікавило, що то таке – кар’єра, про яку мріє молодь на початку свого трудового шляху. Малий енциклопедичний словник говорить, що кар’єра – то є швидкий успіх на службі чи в іншій сфері.

Коли йдеться про кар’єру в минулому, то, зазвичай, дивляться в трудову книжку і оцінюють рух по кар’єрній драбині, як певну хронологію подій. Якщо ж ми говоримо про майбутнє, то кар’єра – це бажання просунутися якнайшвидше та якнайвище по службових сходах.

Кар’єра означає перехід з однієї сходинки на іншу, вищу. Вища сходинка у кар’єрній драбині означає, що людина отримує більше влади (повноважень) та вищу оплату. А ще кар’єру прагнуть зробити наймані працівники, але не власники бізнесу.

Власник, який створив (заснував) бізнес, отримує одразу увесь комплекс влади (повноважень) та право на увесь прибуток. Працівник, якого наймає власник, отримує лише частину повноважень власника і частину прибутку. Що більшу цінність найманий працівник для власника складає, то більше влади і вищу оплату він отримує. Але навряд чи всю владу та весь прибуток такому працівникові віддасть власник.

Отже, вершиною будь-якої кар’єри у бізнесі є стати його власником. Але щоб стати власником не обов’язково спочатку працювати на власника. Наприклад, щоб стати власником підприємства, яке виробляє товари чи надає послуги, достатньо заснувати таке підприємство. А потім працювати у ньому, маючи увесь комплекс влади і право на увесь прибуток. І кар’єра робиться в один день – день реєстрації власного бізнесу.

Та якщо людина боїться стати власником в один день, заснувавши своє власне підприємство, то вона боїться такої влади та права на увесь прибуток. Боїться, що в неї нічого не вийде. І коли при цьому вона хоче зробити кар’єру на підприємстві, заснованому іншою людиною, то вона просто не розуміє, не усвідомлює, що вона її ніколи не зробить, бо боїться того, чого прагне: влади і права на увесь прибуток. Боїться відповідальності, якої ніяк не уникнути, отримавши владу та гроші.

Усвідомивши цей страх, зрозумієте, чому люди, які ходять на роботу в костюмах і краватках, працюють на тих, хто ходить в шортах і футболці.

Отже, бажання зробити кар’єру – це такий собі самообман людей, які насправді бояться зробити кар’єру. Бо робити її не потрібно, якщо усвідомити кінцеву мету будь-якого кар’єрного зростання.

Якщо ж Ви шукаєте щастя у роботі, то може Вам не кар’єру слід робити, а скористатися порадою від Костянтина Ушинського: «Якщо ви вдало оберете працю та вкладете в неї всю душу, то щастя саме віднайде вас»?