Адвокати – “найманці”: чи зобов’язані сплачувати ЄСВ за себе?

Ж-л “Вісник. офіційно про податки”, № 13, 04 квітня 2020 року, стор. 19-20.

Коментар до ІПК ГУ ДПС у Харківській області від 20.02.2020 № 696/Г/ІПК/20-40-32-02-10

 

Ця ІПК свідчить про те, що ГУ ДПС у Харківській області є законослухняним суб’єктом і готове виконати рішення суду лише тому, що воно є рішенням суду, а не тому, що, на думку ГУ ДПС, воно є правильним. У коментованій ІПК ГУ ДПС «підкорилася» рішенню суду, пояснивши при цьому, чому воно є неправильним.

Вийшло так: «Рішення суду є. Воно неправильне, але ми його виконуємо. І ця ІПК не є нашою позицією щодо усіх інших».

І от чому рішення суду, на думку ГУ ДПС, є неправильним.

Відповідно до ч.3 ст.4 Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність» від 05.07.2012 № 5076-VI адвокат може здійснювати адвокатську діяльність індивідуально або в організаційно-правових формах адвокатського бюро чи адвокатського об’єднання (організаційні форми адвокатської діяльності). При цьому ст.13 цього ж Закону містить імперативну норму, згідно з якою адвокат, який здійснює адвокатську діяльність індивідуально, є самозайнятою особою. Зверніть увагу на те, що такий адвокат вже є самозайнятою особою, а не повинен нею зареєструватися і лише потім набути цей статус.

Отже, з точки зору вказаного Закону адвокат, який здійснює діяльність індивідуально, вже є самозайнятою особою. А обов’язок зареєструватися в податкових органах на набуття цього статусу не впливає.

І хоча відповідно до пп.14.1.226. ст.14 ПКУ самозайнята особа – це платник податку, який є фізичною особою – підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності, і адвокат, зобов’язаний стати на облік як самозайнята особа в контролюючому органі (п.63.5 ст.63 ПКУ), для чого вона має подати відповідну заяву (п.65.3 ст.65 ПКУ), сам факт постановки адвоката на облік не свідчить про набуття ним статусу самозайнятої особи з моменту постановки на облік.

На думку ГУ ДПС, з якою важко не погодитися, перебування адвоката в Єдиному реєстрі адвокатів України з визначенням обраної адвокатом організаційної форми адвокатської діяльності – індивідуально, є підтвердженням факту перебування такого адвоката в статусі самозайнятої особи.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI платниками єдиного внеску є особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме адвокатську діяльність та отримують дохід від цієї діяльності.

Концептуальний висновок ГУ ДПС у вказаній ІПК такий: адвокат, який перебуває в Єдиному реєстрі адвокатів України, як адвокат, який здійснює адвокатську діяльність індивідуально, є самозайнятою особою і зобов’язаний сплачувати ЄСВ за себе сам. Адвокат, який хоче перебувати в трудових відносинах з роботодавцем, адвокатську діяльність не здійснює, оскільки перебування в трудових відносинах не передбачено Законом України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність» як організаційна форма здійснення адвокатської діяльності.

Для того, щоб здійснювати саме адвокатську діяльність, треба ще й перебувати в Єдиному реєстрі адвокатів України, оскільки судді мають «звичку» саме там перевіряти статус адвоката, як представника. А якщо суддя не перевірить, то протилежна сторона це зробить з не меншим «задоволенням». Тож і доводиться «працевлаштованим» адвокатам ще й ЄРАУ залишатися. А це автоматично «підтягує» їм статус самозайнятої особи і платника ЄСВ.

І хоча ГУ ДПС у Харківський області судове рішення виконало, своєї точки зору – не змінило.