Вексельне зобов’язання з довгострокового у короткострокове

Питання: Товариство видало простий вексель в 2011 році з датою погашення 2036 рік. Маємо довгострокове зобов’язання, хочемо уникнути дисконтування. Як практично перевести дане зобов’язання в короткострокове? (вважаємо, що можемо внести зміни в вексель, де дата погашення буде «до вимоги») Хто вносить такі зміни до векселя? Які документи потрібно додатково оформити (дод. договір тощо)?

Відповідь: Відносини у сфері вексельного обігу та застосування векселів в Україні регулюються двома основними нормативно-правовими актами:

  • Закон України «Про обіг векселів в Україні» від 05.04.2001 № 2374-III (далі – Закон про векселі); та
  • Женевська Конвенція 1930 року, якою запроваджено Уніфікований закон про переказний та простий векселі (далі – УВЗ).

Щодо змін у тексті векселя ст.69 УВЗ встановлює, що у разі зміни тексту векселя, особи, які поставили свої підписи після цієї зміни, зобов’язані згідно зі змістом зміненого тексту; особи, які поставили свої підписи до цієї зміни, зобов’язані згідно зі змістом первісного тексту. Тому внесення змін у текст простого векселя щодо строку платежу за ним може призвести до ситуації, коли для одних осіб це зобов’язання буде новим, тобто платежем на вимогу, а для інших – старим, тобто 2036 рік. Для таких інших така заборгованість залишиться довгостроковою. Щоб такого не сталося, слід, щоб під змінами на векселі свій підпис поставили усі зобов’язані за ним особи.

Звичайно ж можна говорити, що лише векселедавець є основним боржником і лише він враховує кредиторську заборгованість за таким векселем, але «творчий підхід» податківців може ускладнити цю ситуацію й для інших зобов’язаних за векселем осіб. Не варто спокушати податківців, тим більше, що уникнути такої спокуси можна, просто поставши свої підписи під змінами. Хоча в іншому разі спокуса виникне у кредитора. І це також ризик.

Дещо ширше відносини щодо змін до тексту векселя врегульовані в Законі про обіг векселів. Так, відповідно до ст.13 цього Закону зміни до тексту векселя можуть вноситися за ініціативою його держателя виключно векселедавцем (якщо вексель простий) шляхом закреслення старого реквізиту та написання нового із зазначенням дати внесення змін та підписанням відповідно до цього ж Закону. Держатель векселя повинен дати згоду на внесення змін до тексту векселя шляхом написання на зворотному боці векселя слів «відповідно до змін» із зазначенням дати внесення змін та підписанням.

Якщо держатель векселя, який погодився на внесення змін до тексту векселя, бажає зберегти відповідальність попередніх індосантів, він повинен одержати їх згоду. У противному разі попередні індосанти несуть відповідальність таку, як і до внесення змін.

Отже, для зміни строку платежу за векселем, слід строк платежу «2036 рік» закреслити та написати «за пред’явленням», або ж інший строк, який буде менший одного року для того, щоб вексельне зобов’язання не було визнано довгостроковим та не підлягало дисконтуванню.

Слід мати на увазі, що відповідно до ст.34 УВЗ вексель строком за пред’явленням підлягає оплаті при його пред’явленні. Він повинен бути пред’явлений для платежу протягом одного року від дати його складання. Трасант може скоротити цей строк або обумовити більш тривалий строк. Ці строки можуть бути скорочені індосантами.

Отже, враховуючи вказаний річний строк пред’явлення векселя до платежу і зазначену диспозитивну норму, слід рекомендувати вказаний строк скоротити хоча би до 364 днів. Аби він був коротше одного року, бо інакше заборгованість за таким векселем доведеться дисконтувати.

Вносити зміни до такого векселя доведеться кожного разу за спливом 364 днів.

До того ж слід мати на увазі, що відповідно до ст.4 Закону про обіг векселів видавати переказні і прості векселі можна лише для оформлення грошового боргу за фактично поставлені товари, виконані роботи, надані послуги. Умова щодо проведення розрахунків із застосуванням векселів обов’язково відображається у відповідному договорі, який укладається в письмовій формі.

Отже у разі, якщо в договорі, яким передбачено умову про розрахунок векселем та строк платежу за таким векселем, то в цей договір слід внести зміни щодо нового строку платежу за векселем шляхом укладення додаткової угоди.