Ризики про купівлі частки у ТОВ

Питання: Фізична особа – резидент планує купити корпоративні права у ТОВ, засновником якої на сьогодні є фізособа-нерезидент, ціна – 10 млн грн. Однак ТОВ має заборгованість перед засновником фізособою-нерезидентом по Договору поворотної фіндопомоги у сумі 5 млн грн. Існує ризик, що після зміни власників – попередній засновник захоче повернути фіндопомогу уже від нових власників?

Відповідь: Із запитання слідує, що 10 млн грн – це вартість не лише корпоративних прав, а й вартість відмови продавця корпоративних прав від права вимагати повернення йому поворотної фінансової допомоги, тобто позики. Іншими словами, відмова фізичної особи – нерезидента від вимоги повернення позики є частиною угоди. Проте фізособа – резидент планує не лише придбати корпоративні права, але одночасно  усунути ризик вимоги повернення позики.

Відповідно до ст.599 ЦК України зобов’язання припиняється виконанням, проведеним належним чином. Тобто для того, щоб зобов’язання ТОВ щодо повернення позики буде припинено лише у разі повернення такої позики позикодавцю.

Можливі й інші способи припинення зобов’язання без фактичного його виконання: передання відступного (ст.600 ЦК України), зарахування (601 ЦК України), за домовленістю сторін (ст.604 ЦК України), прощення боргу (ст.605 ЦК України), поєднання боржника і кредитора в одній особі (ст.606 ЦК України), неможливість виконання (ст.607 ЦК України), смерть фізичної особи чи ліквідація юридичної особи  (ст.608 і 609 ЦК України).

Якщо жоден з перелічених способів припинення зобов’язання не влаштовує, то можна позбавити фізичну особу – нерезидента статусу кредитора, який (статус) і створює ризик того, що «після зміни власників – попередній засновник захоче повернути фіндопомогу уже від нових власників». Зробити це можна і треба шляхом заміни кредитора, оскільки зазначений ризик саме від кредитора – фізичної особи – нерезидента і походить.

Відповідно до ст.512 ЦК України одним із способів заміни кредитора у зобов’язанні є передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Іншими словами, аби досягти мети, поставленої у запитанні, слід укласти не один договір, а одночасно два:

  1. Договір купівлі-продажу корпоративних прав. Скажімо, за 5 млн грн.
  2. Договір відступлення права вимоги, за яким фізична особа – резидент купує у фізичної особи – нерезидента право вимоги щодо повернення позики за 5 млн грн.

У результаті фізична особа – нерезидент отримає 10 млн грн та одночасно з тим позбудеться статусу кредитора щодо позики, а отже й зникне ризик того, що вона зможе вимагати повернення позики.