Дострокова виплата дивідендів учасникам ТОВ

Питання: Чи можна виплатити дивіденди за 2020 рік? Чи можна виплатити дивіденди за січень 2020 року? Ми отримали прибуток у січні 2020 року і хочемо виплатити його учасникам як дивіденди?

Відповідь: Закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 №2275-VIII щодо періодів для виплати дивідендів містить імперативно-диспозитивну норму, яка з одного боку встановлює певне правило, а з іншого – дозволяє від нього відступити. Так, згідно з ч.3 ст.26 цього Закону дивіденди можуть виплачуватися за будь-який період, що є кратним кварталу, якщо інше не передбачено статутом.

Таким чином, якщо статутом передбачити виплату дивідендів за будь-який період, кратний одному календарному місяцю, то це дозволить виплачувати дивіденди у тому числі й за січень 2020 року. Проте якщо в статуті такий період виплати дивідендів не передбачений, то відповідне положення слід до статуту внести. Це дозволить у  майбутньому більш вільно обирати період, за який виплачуються дивіденди.

Якщо ж в статуті передбачений період, встановлений у Законі, або ж взагалі такий період не передбачено, то виплата дивідендів за січень 2020 року наражає ТОВ на відповідні ризики. Так, дивіденди, виплачені за січень 2020 року, при перевірці податківці цілком ймовірно визнають не дивідендами, а іншими доходами, додатковим благом… та нарахують ТОВ, як податковому агенту, податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18%, замість 5%, військовий збір за ставкою 1,5% та можливо ще й ЄСВ, в залежності від наявності трудових відносин ТОВ з учасниками, які такі дивіденди отримали.

Виходом із цієї ситуації може бути виплата дивідендів у квітні за результатами першого кварталу 2020 року. Якщо ж кошти треба виплатити терміново вже у перших числах лютого, то їх можна виплатити учасникам як позику строком до, наприклад, 15 квітня 2020 року. До вказаної дати слід провести загальні збори учасників і прийняти рішення про виплату дивідендів за перший квартал. А потім вже або повернути позику і повернути ці ж кошти назад вже у вигляді дивідендів, або ж навпаки, виплатити дивіденди за перший квартал і цими ж коштами повернути позику.