Заміна покупця у договорі

Питання: Ми постачали у жовтні 2019 року товар контрагенту А, який не оплатив нам вартість останньої поставки та вирішив розірвати з нами договір. У цьому ж місті є інший контрагент Б, з яким у нас вже укладено договір поставки та який може забрати залишки цього товару у контрагента А. Як правильно та яким договором слід оформити таку передачу та які ПН і РК у такому випадку правильно оформити? Контрагенти знаходяться в іншій області і товар повертатися на наш склад не буде, а буде переданий безпосередньо від контрагента А контрагенту Б.

Відповідь: Відповідь на це запитання має стосуватися двох сфер відносин: цивільно-правових і податкових. Причому правильне оформлення цивільно-правових відносин матиме наслідком правильні та передбачувані податкові наслідки.

Відповідно до ч.1 ст.651 Цивільного кодексу України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Тож, для повернення де-юре останньої партії товару у власність постачальника, необхідно укласти відповідну угоду між постачальником і контрагентом А, якою змінити договір поставки шляхом зменшення кількості товару, що постачається за ним, та встановити обов’язок контрагента А повернути товар шляхом передачі його постачальнику, або іншій особі, уповноваженій постачальником на отримання товару, а саме контрагенту Б.

Оскільки з контрагентом Б вже укладено договір поставки, то до такого договору слід укласти додаткову угоду про його часткову зміну шляхом поставки відповідної партії товару контрагенту Б зі складу контрагента А, а не в порядку, передбаченому в договорі.

Оформити передачу товару від контрагента А контрагенту Б слід накладною на передачу товару від контрагента А постачальнику та від постачальника – контрагенту Б. Або ж просто шляхом складання акту приймання передачі товару від контрагента А контрагенту Б на підставі двох зазначених вище додаткових угод до договорів поставки.

 

Що стосується податкових правовідносин, то відповідно до ст.192 Податкового кодексу України якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних. Розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної, яка складена на отримувача – платника податку, підлягає реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних:

  • постачальником (продавцем) товарів/послуг, якщо передбачається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника або якщо коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суму компенсації;
  • отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування отримувачу.

Оскільки в нашому випадку внаслідок такого перерахунку відбувається зменшення суми компенсації на користь платника податку – постачальника, то:

а) постачальник відповідно зменшує суму податкових зобов’язань за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок;

б) отримувач, тобто контрагент А, відповідно зменшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення коригування, а також збільшив податковий кредит у зв’язку з отриманням таких товарів/послуг.

Постачальник має право зменшити суму податкових зобов’язань лише після реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних розрахунку коригування до податкової накладної контрагентом А.

Що стосується контрагента Б, то після отримання ним товару зі складу контрагента А або після отримання постачальником оплати за такий товар (в залежності від того, яка подія сталася раніше) постачальник складає відповідну податкову накладну та реєструє її в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Звичайно ж такий варіант оформлення зазначених відносин не є єдиним, але, як на мене, він є найпростішим. Окрім нього, можна ще було би оформити такі відносини шляхом поставки товару контрагентом А контрагентом Б. Вартість такого товару могла би бути перерахована контрагентом Б контрагенту А, а останній отриману оплату перерахував би постачальнику. У такому разі розрахунки коригування складати було би непотрібно.

А можна було би останній варіант дещо ускладнити договором відступлення права вимоги, за яким право вимоги оплати від контрагента Б останньої поставки контрагент А відступив би постачальнику в рахунок власної оплати цієї партії. Але усе це було би дещо складнішим в оформленні, хоча й також правильним.