Придбання боргу спрощенцем

Питання: Чи може підприємство – платник єдиного податку на 3-й групі без ПДВ купити дебіторську заборгованість у ТОВ платника податку на прибуток?

Це не переуступка. Заборгованість придбана через торги підприємства банкрутства?  

Відповідь: Сам факт перебування підприємства на спрощеній системі оподаткування не забороняє нести ті чи інші витрати такому підприємству. Увага з боку законодавця та контролюючих органів приділяється діяльності та доходам, а саме: Податковий кодекс встановлює певні обмеження на здійснення спрощенцем певних видів діяльності, а також вимагає від спрощенця отримувати виручку виключно у грошовій формі.

Так, відповідно до пп.291.5.1. п.291.5. ст.291 ПКУ не можуть не можуть бути платниками єдиного податку першо-третьої груп суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи – підприємці), які здійснюють діяльність у сфері фінансового посередництва.

Відповідно до ст.1 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» від 12.07.2001 № 2664-III посередницькі послуги на ринках фінансових послуг – це діяльність юридичних осіб чи фізичних осіб – підприємців, якщо інше не передбачено законом, що включає консультування, експертно-інформаційні послуги, роботу з підготовки, укладення та виконання (супроводження) договорів про надання фінансових послуг, інші послуги, визначені законами з питань регулювання окремих ринків фінансових послуг.

Відповідно до ст.63 Кодексу України з процедур банкрутства (далі – Кодекс) після проведення інвентаризації та отримання згоди на продаж майна ліквідатор здійснює продаж майна банкрута на аукціоні. Умови договорів, укладених на реалізацію майна банкрута, не можуть передбачати розстрочення або відстрочення платежів за придбане майно. Згідно зі ст.68 Кодексу продаж майна боржника на аукціоні відбувається в електронній торговій системі. Порядок функціонування електронної торгової системи, організації та проведення електронних аукціонів, визначення розміру, сплати, повернення гарантійних внесків та сплати винагороди операторів електронних майданчиків затверджується Кабінетом Міністрів України.

До складу ліквідаційної маси включаються усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або господарського відання (ст.62 Кодексу). При цьому придбане на аукціоні право вимоги відступається покупцю після повної сплати запропонованої ним ціни. Про передачу майна складається акт про придбання майна на аукціоні. Замовник аукціону, який не відступив право вимоги після повної сплати ціни, сплачує пеню у розмірі 0,5 відсотка на день від ціни продажу за період прострочення (ст.87 Кодексу).

Отже, підприємство – платник єдиного податку може придбати на аукціоні право вимоги банкрута до третьої особи, тобто дебіторську заборгованість. Така операція не є фінансовим посередництвом, а тому не позбавляє таке підприємство права перебування на спрощеній системі оподаткування.

 

Інше питання у тому, що саме таке підприємство-спрощенець робитиме з такою дебіторською заборгованістю. Її можна використати як шляхом отримання грошових коштів від дебітора, так і шляхом зарахування зустрічних однорідних вимог відповідно до ст.601 Цивільного кодексу України, згідно з якою зобов’язання припиняється зарахуванням зустрічних однорідних вимог, строк виконання яких настав, а також вимог, строк виконання яких не встановлений або визначений моментом пред’явлення вимоги. Тобто підприємство – спрощенець може направити «придбаному» дебітору заяву про зарахування зустрічних однорідних вимог, а саме своєї вимоги до такого дебітора, придбаної у банкрута, вимогою «придбаного» дебітора до такого підприємства – спрощенця. У решті решт, мабуть це й було метою придбання такої дебіторської заборгованості. Хоча можливі й інші варіанти мети.

Відповідно до п.291.6. ст.296 ПКУ платники єдиного податку першої – третьої груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій). Та оскільки «придбаному» дебітору підприємство – спрощенець нічого не відвантажувало, роботи не виконувало і послуги не надавало, то у цьому випадку зарахування зустрічних однорідних вимог не вважатиметься порушенням вказаної норми ПКУ.

 

Отже, відповідаючи на запитання, чи може підприємство – платник єдиного податку на 3-й групі без ПДВ купити дебіторську заборгованість у ТОВ платника податку на прибуток, слід зазначити, що може не лише купити, а й використати таку дебіторську заборгованість для зарахування зустрічних однорідних вимог.