Заміна кредитора

Питання: Підприємство-1  (ТОВ резидент), має заборгованість перед ФОП. Підприємство-2 (Нерезидент) готове розрахуватися за Підприємство-1 у валюті.

Чи можна провести таку операцію?

Якщо так, то які договірні відносини повинні бути між Підприємством 1 та 2?

Відповідь: Відповідь на це питання криється у такому правовому інституті як зобов’язання.

Згідно зі ст.509 Цивільного кодексу України зобов’язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов’язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов’язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов’язку. Відповідно до ст.510 ЦК України сторонами у зобов’язанні є боржник і кредитор.

У запитанні йдеться про те, що між ФОПом і Підприємством-1 існує правовідношення, яке відповідає ознакам зобов’язання. Кредитором у цьому зобов’язання є ФОП, а боржником – Підприємство-1, яке сторони мають бажання замінити Підприємством-2. Тобто йдеться про заміну боржника у зобов’язанні.

Відповідно до ст.520 ЦК України боржник у зобов’язанні може бути замінений іншою особою (переведення боргу) лише за згодою кредитора, якщо інше не передбачено законом. Тобто за згодою ФОП.

Форма правочину щодо заміни боржника у зобов’язанні визначається відповідно до положень статті 513 цього Кодексу (ст.521 ЦК України). А відповідно до ст.513 ЦК України правочин щодо заміни кредитора у зобов’язанні вчиняється у такій самій формі, що і правочин, на підставі якого виникло зобов’язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові. Правочин щодо заміни кредитора у зобов’язанні, яке виникло на підставі правочину, що підлягає державній реєстрації, має бути зареєстрований в порядку, встановленому для реєстрації цього правочину, якщо інше не встановлено законом.

Таким чином, якщо зобов’язання Підприємства-1 перед ФОП виникло на підставі правочину, укладеного в письмовій формі, то договір переведення боргу Підприємства-1 перед ФОП на Підприємство-2 також має бути укладений в письмовій формі. На укладення такого договору, тобто на заміну Підприємства-1, як первісного боржника, на Підприємство-2, як нового боржника, має бути надана згода кредитора, тобто ФОПа. Її можна відобразити в самому такому договорі шляхом укладення його за участі такого ФОПа і підписання ним договору. А можна отримати в будь-який інший спосіб, який зафіксує таку згоду кредитора на заміну боржника.

 

Крім того, можна використати механізм заміни кредитора в зобов’язанні. Так, згідно зі ст.512 ЦК України кредитор у зобов’язанні може бути замінений іншою особою внаслідок, у тому числі виконання обов’язку боржника поручителем або заставодавцем (майновим поручителем) або виконання обов’язку боржника третьою особою.

Тобто, якщо Підприємство-2 виконає зобов’язання Підприємства-1 на користь ФОПа, то право вимоги такого боргу від Підприємства-1 набуде Підприємство-2. Таке виконання може статися внаслідок погашення боргу Підприємства-1 Підприємством-2, як поручителем за договором поруки, або ж навіть як третьою особою без укладення договору поруки. Важливо, щоб ФОП прийняв виконання такого зобов’язання Підприємства-1 від Підприємства-2.

І наостанок. Для наведених вище способів заміни боржника чи кредитора у зобов’язанні чинне законодавство не встановлює обмежень щодо резиденства сторін у зобов’язанні. Тобто нерезидент в таких правових конструкціях також може бути присутнім. А валюту виконання зобов’язання варто перераховувати у гривні за курсом НБУ на день такого виконання.

Залежно від суми боргу можуть виникнути питання у банка я суб’єкта первинного фінансового моніторингу, на які доведеться відповідати. Але то вже інше питання.