Щодо поширення дії Технічного регламенту обмеження використання деяких небезпечних речовин в електричному та електронному обладнанні

Висновок науково-правової експертизи № _____

з питань поширення дії Технічного регламенту обмеження використання деяких небезпечних речовин в електричному та електронному обладнанні, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10 березня 2017 року № 139

 

 

м. Київ                                                    складено 07 травня 2021 року

Цей висновок науково-правової експертизи підготовлено на підставі Законів України «Про судову експертизу» та «Про наукову та науково-технічну експертизу» від 10.02.1995 № 51/95-ВР, наказу Міністерства освіти і науки України «Про проведення державної акредитації фізичних та юридичних осіб на право проведення наукової та науково-технічної експертизи» від 12.01.2004р. № 12, та звернення адвоката Дідика Сергія Олександровича, який на підставі Договору про надання правничої (правової) допомоги №15/05 від 11.05.2021 діє в інтересах Публічного акціонерного товариства «Одеський кабельний завод «Одескабель», із замовленням про проведення науково-правової експертизи стосовно з’ясування поширення дії Технічного регламенту обмеження використання деяких небезпечних речовин в електричному та електронному обладнанні, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10 березня 2017 року № 139, на кабель марки ВВГнг-LS-П2*1,5(ож)-066, виробництва ПАТ «Одеський кабельний завод «Одескабель», виготовлений відповідно до ТУ У 31.3-05758730-024-2002, з урахуванням його характеристик, властивостей та призначення.

 

          У зверненні від 18.05.2021 адвокат Дідик Сергій Олександрович, який на підставі Договору про надання правничої (правової) допомоги №15/05 від 11.05.2021 діє в інтересах Публічного акціонерного товариства «Одеський кабельний завод «Одескабель», просить надати висновок науково-правової експертизи з наступних питань:

 

На вирішення поставлено наступне запитання:

Чи поширюється дія «Технічного регламенту обмеження використання деяких небезпечних речовин в електричному та електронному обладнанні», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10 березня 2017 року № 139, на кабель марки ВВГнг-LS-П2*1,5(ож)-066, виробництва ПАТ «Одеський кабельний завод «Одескабель», виготовлений відповідно до ТУ У 31.3-05758730-024-2002, з урахуванням його характеристик, властивостей та призначення?

 

На підставі Наказу по експертній установі від __.__.2021 року №____, проведення експертизи доручено експерту, доценту, доктору філософії права, доценту кафедри цивільного та трудового права Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, члену Науково-консультативної ради при Верховному Суді, експерту ТОВ «Незалежний інститут судових експертиз» Єфімову Олександру Миколайовичу.

 

Висновок складено для подання до суду та інших установ.

Експерт про кримінальну відповідальність згідно зі ст.384 КК України за дачу завідомо неправдивого висновку попереджений.

 

_______________О.М. Єфімов

 

Для підготовки висновку науково-правової експертизи

були надані копії таких документів:

 

  1. Копія Технічних умов: «Кабелі силові з пластмасовою ізоляцією» (ТУ У 31.3-05758730-024-2002) від 25.12.2002.
  2. Копія Декларації про відповідність №01/2019 від 17.01.2019.
  3. Копія Декларації про відповідність №13/2020 від 20.07.2020.
  4. Копія Сертифікату відповідності на кабелі силові з пластмасовою ізоляцією марок згідно з додатком 1, зареєстрованого у Реєстрі Системи сертифікації «УкрБУДСЕРТ» від 12.06.2020 №А05758730-14021 (дійсний до 11.06.2025).
  5. Копія Інструкції з безпечності для споживача.
  6. Копія листа Мінекономіки № 01-ТО від 29.01.2021.

 

Нормативно-правові акти, документи та джерела, використані при проведенні науково-правової експертизи:

  • Постанова Кабінету Міністрів України від 10 березня 2017 року № 139 «Про затвердження Технічного регламенту обмеження використання деяких небезпечних речовин в електричному та електронному обладнанні» – Технічний регламент;
  • Закон України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності» від 15.01.2015 № 124-VIII – Закон №124;

 

Результати науково-правового експертного дослідження

Чи поширюється дія «Технічного регламенту обмеження використання деяких небезпечних речовин в електричному та електронному обладнанні», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10 березня 2017 року № 139, на кабель марки ВВГнг-LS-П2*1,5(ож)-066, виробництва ПАТ «Одеський кабельний завод «Одескабель», виготовлений відповідно до ТУ У 31.3-05758730-024-2002, з урахуванням його характеристик, властивостей та призначення?

 

Відповідно до Технічних умов: «Кабелі силові з пластмасовою ізоляцією» (ТУ У 31.3-05758730-024-2002) від 25.12.2002 та Інструкції з безпечності для споживача кабель марки ВВГнг-LS-П2*1,5(ож)-066, виробництва ПАТ «Одеський кабельний завод «Одескабель» – це силовий мідний однодротовий кабель з ізоляцією жили в оболонці з полівінілхлориду, що не поширює горіння, зі зниженим димогазовиділенням, з номінальною напругою 0,66 кВ (660 В).

Зазначений кабель призначений для передачі і поширення електричної енергії у великогабаритному стаціонарному промисловому обладнанні та стаціонарних (в тому числі великогабаритних) електроустановках на номінальну змінну напругу 0,66 кВ промислової частоти.

 

Визначальним питанням для експертного висновку щодо Технічного регламенту є визначення його правового статусу та сфери його дії.

 

Так, правові та організаційні засади розроблення, прийняття та застосування технічних регламентів і передбачених ними процедур оцінки відповідності, а також здійснення добровільної оцінки відповідності визначаються Законом №124.

 

Відповідно до цього Закону технічний регламент – це нормативно-правовий акт, в якому визначено характеристики продукції або пов’язані з ними процеси та методи виробництва, включаючи відповідні адміністративні положення, додержання яких є обов’язковим. Він може також включати або виключно стосуватися вимог до термінології, позначень, пакування, маркування чи етикетування в тій мірі, в якій вони застосовуються до продукції, процесу або методу виробництва.

 

Статтею 10 Закону №124 передбачено, що технічні регламенти, як правило, містять, не обмежуючись цим переліком:

– визначення видів продукції або пов’язаних з нею процесів чи методів виробництва, на які поширюється дія технічних регламентів, та в разі потреби визначення видів продукції або пов’язаних з нею процесів чи методів виробництва, на які не поширюється дія цих технічних регламентів;

– технічні вимоги, яким повинна відповідати продукція, що вводиться в обіг, надається на ринку або вводиться в експлуатацію, а у випадках, визначених частиною другою статті 11 цього Закону, – перебуває в експлуатації. Зазначені технічні вимоги можуть бути визначені як суттєві вимоги, що визначають рівень захисту суспільних інтересів та формулюються з точки зору результатів, яких необхідно досягти;

– права та обов’язки суб’єктів господарювання, інших осіб щодо введення продукції в обіг, надання її на ринку або введення її в експлуатацію, а у випадках, визначених частиною другою статті 11 цього Закону, – її експлуатації;

– вимоги щодо надання супровідної інформації про продукцію для споживачів (користувачів), зокрема маркування, інструкцій з користування;

– спеціальні вимоги щодо здійснення державного ринкового нагляду стосовно продукції.

 

Відповідно до п. 1 Технічного регламенту останній установлює вимоги щодо обмеження використання небезпечних речовин в електричному та електронному обладнанні з метою забезпечення охорони здоров’я людини і захисту навколишнього природного середовища, включаючи екологічно безпечну утилізацію та видалення відходів електричного та електронного обладнання.

Дія цього Технічного регламенту поширюється на електричне та електронне обладнання, яке належить до категорій, визначених у додатку 1 (п. 2 Технічного регламенту).

Обладнанням визнається сукупність пристроїв, механізмів, приладів, інструментів тощо, необхідних для якої-небудь діяльності.

Відповідно до Наказу Міністерства соціальної політики України від 28.12.2017 № 2072 «Про затвердження Вимог безпеки та захисту здоров’я під час використання виробничого обладнання працівниками» виробниче обладнання – це будь-яка машина, апарат, інструмент, пристрій або устаткування, що використовуються під час виконання робіт, виготовлення продукції, надання послуг, у тому числі машини, механізми, устаткування підвищеної небезпеки.

Кабель, який використовується в електричному та електронному обладнанні може складати частину такого обладнання, однак сам по собі не може бути обладнанням.

Відповідно до цього додатку дія Технічного регламенту поширюється на такі категорії електричного та електронного обладнання як:

  1. Велика побутова техніка.
  2. Дрібна побутова техніка.
  3. Обладнання інформаційних технологій та телекомунікаційне обладнання.
  4. Побутова електронна апаратура.
  5. Освітлювальне обладнання.
  6. Електричні та електронні інструменти.
  7. Іграшки, обладнання для відпочинку та спорту.
  8. Медичні вироби (у тому числі медичні вироби для діагностики in vitro).
  9. Прилади моніторингу та контролю (у тому числі промислові прилади моніторингу та контролю).
  10. Автоматичні пристрої видачі та дозування продукції.
  11. Інше електричне та електронне обладнання, яке не належить до категорій 1-10.

 

Разом з тим, згідно з пп.10 п.8 Технічного регламенту під електричним та електронним обладнанням, на яке поширюється дія цього регламенту, розуміється обладнання, яке потребує електричного струму або електромагнітних полів для виконання хоча б однієї покладеної на нього функції, та обладнання для вироблення, передачі і вимірювання такого струму чи полів, що спроектоване для використання під напругою, яка не перевищує 1000 В для змінного струму і 1500 В для постійного струму.

 

Таким чином, з аналізу цих норм слідує, що дія цього Технічного регламенту поширюється на електричне та електронне обладнання (обладнання, яке потребує електричного струму або електромагнітних полів для виконання хоча б однієї покладеної на нього функції, та обладнання для вироблення, передачі і вимірювання такого струму чи полів, що спроектоване для використання під напругою, яка не перевищує 1000 В для змінного струму і 1500 В для постійного струму), яке належить до категорій, визначених у додатку 1, і не зазначено в пункті 4 Технічного регламенту (обладнання, на яке не поширюється дія Технічного регламенту).

 

При цьому, у Технічному регламенті під кабелями, на які поширюється дія останнього, розуміються будь-які кабелі з номінальною напругою менш як 250 В, за допомогою яких відбувається з’єднання чи подовження з’єднання для підключення електричного та електронного обладнання до електричної розетки або для з’єднання двох чи більше електричних та електронних обладнань одне з одним (пп. 14 п. 8 Технічного регламенту).

 

Натомість кабель марки ВВГнг-LS-П2*1,5(ож)-066, розрахований на номінальну напругу 0,66 кВ (660 В) та призначений для передачі і поширення електричної енергії у великогабаритному стаціонарному промисловому обладнанні та стаціонарних (в тому числі великогабаритних) електроустановках, а не для з’єднання чи подовження з’єднання для підключення електричного та електронного обладнання до електричної розетки або для з’єднання двох чи більше електричних та електронних обладнань одне з одним.

Тобто такий кабель є внутрішнім кабелем та призначений для з’єднання окремих елементів всередині електричного та електронного обладнання, а тому, по суті, є внутрішнім елементом відповідного обладнання і повинен забезпечувати відповідність такого обладнання вимогам Технічного регламенту, якщо дія Технічного регламенту на нього поширюється.

Таке ж роз’яснення надає і Мінекономіки у своєму листі № 01-ТО від 29.01.2021.

 

Разом з тим, відповідно до п. п. 4, 5 Технічного регламенту, дія останнього не поширюється, зокрема, на:

– обладнання, що спеціально спроектоване і підлягає монтажу як частина іншого типу обладнання, стосовно якого встановлено виняток з обмеження, визначеного в пункті 9 цього Технічного регламенту, або на яке не поширюється дія цього Технічного регламенту та яке може виконувати свою функцію лише у разі, коли воно є частиною зазначеного обладнання і може бути замінене тільки таким самим спеціально спроектованим обладнанням;

великогабаритне стаціонарне промислове обладнання (великогабаритна сукупність машин, обладнання та/або компонентів, що функціонують разом для конкретного застосування, яка змонтована на постійній основі та демонтована фахівцями у визначеному місці, а також використовується і обслуговується фахівцями на промисловому виробничому об’єкті або на об’єкті для виконання науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт);

– великогабаритні стаціонарні установки (великогабаритне поєднання кількох типів апаратури, а у відповідних випадках – також інших пристроїв, які складені, змонтовані та демонтовані фахівцями і призначені для постійного використання у заздалегідь визначеному та призначеному для цього місці);

– будь-яке інше електричне та електронне обладнання, на яке не поширювалася дія Технічного регламенту обмеження використання деяких небезпечних речовин в електричному та електронному обладнанні, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2008 р. № 1057 (Офіційний вісник України, 2008 р., № 94, ст. 3109), і яке введене в обіг до 22 липня 2019 р. (пп. 21 п. 5);

– кабелі або запасні частини для ремонту, повторного використання або оновлення функціональності чи модернізації виробничих потужностей будь-якого іншого електричного та електронного обладнання, на яке не поширювалася дія Технічного регламенту обмеження використання деяких небезпечних речовин в електричному та електронному обладнанні, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2008 р. № 1057 (Офіційний вісник України, 2008 р., № 94, ст. 3109), і яке введене в обіг до 22 липня 2019 р. (пп. 3 п. 5) та ін.

 

Як слідує з Технічних умов: «Кабелі силові з пластмасовою ізоляцією» (ТУ У 31.3-05758730-024-2002) від 25.12.2002 та Інструкції з безпечності для споживача, кабель марки ВВГнг-LS-П2*1,5(ож)-066 використовується у великогабаритному стаціонарному промисловому обладнанні (великогабаритне поєднання кількох типів апаратури, а у відповідних випадках – також інших пристроїв, які складені, змонтовані та демонтовані фахівцями і призначені для постійного використання у заздалегідь визначеному та призначеному для цього місці) та стаціонарних (в тому числі великогабаритних) електроустановках, на які не поширюється дія цього Технічного регламенту.

 

Отже, з огляду на вищезазначене, кабель марки ВВГнг-LS-П2*1,5(ож)-066, виробництва ПАТ «Одеський кабельний завод «Одескабель», який розрахований на номінальну напругу 0,66 кВ (660 В) та використовується у великогабаритному стаціонарному промисловому обладнанні та стаціонарних (в тому числі великогабаритних) електроустановках, не є електрообладнанням, на яке поширюється дія цього Технічного регламенту з двох підстав:

  1. Кабель не є електричним чи електронним обладнанням, а може бути лише його складовою у випадку використання такого кабелю для виготовлення вказаного обладнання.
  2. Кабель марки ВВГнг-LS-П2*1,5(ож)-066, виробництва ПАТ «Одеський кабельний завод «Одескабель» розрахований на номінальну напругу 0,66 кВ (660 В), у той час як Технічний регламент поширює свою дію на кабель номінальною напругою менш як 250 В.

 

 

Висновок:

 

Дія Технічного регламенту обмеження використання деяких небезпечних речовин в електричному та електронному обладнанні, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10 березня 2017 року № 139, не поширюється на кабель марки ВВГнг-LS-П2*1,5(ож)-066, виробництва ПАТ «Одеський кабельний завод «Одеськабель», виготовлений відповідно до ТУ У 31.3-05758730-024-2002, з урахуванням його характеристик, властивостей та призначення.

 

Додатки:

  1. Копія Технічних умов: «Кабелі силові з пластмасовою ізоляцією» (ТУ У 31.3-05758730-024-2002) від 25.12.2002.
  2. Копія Декларації про відповідність №01/2019 від 17.01.2019.
  3. Копія Декларації про відповідність №13/2020 від 20.07.2020.
  4. Копія Сертифікату відповідності на кабелі силові з пластмасовою ізоляцією марок згідно з додатком 1, зпреєстрованого у Реєстрі Системи сертифікації «УкрБУДСЕРТ» від 12.06.2020 №А05758730-14021 (дійсний до 11.06.2025).
  5. Копія Інструкції з безпечності для споживача.
  6. Копія листа Мінекономіки № 01-ТО від 29.01.2021.
  7. Копія Диплома кандидата юридичних наук ДК № 034635
  8. Копія Атестата доцента ДЦ № 046372.

 

Доцент, доктор філософії права, доцент кафедри цивільного та трудового права Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, член Науково-консультативної ради при Верховному Суді     

 

 

 

О.М. Єфімов