Стосовно укладення договору публічної оферти про участь в азартних іграх

ЮРИДИЧНА КОНСУЛЬТАЦІЯ

стосовно укладення договору публічної оферти про участь в азартних іграх

І. Зміст запиту

До Єфімова Олександра Миколайовича, доцента, доктора філософії права (кандидата юридичних наук), доцента кафедри цивільного та трудового права Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, звернулося Товариство з обмеженою відповідальністю «Ф» (Ідентифікаційний код – ххххххх) в особі директора К із замовленням юридичної консультації стосовно необхідності укладення договору публічної оферти про участь в азартних іграх.

Консультація

  1. Договір публічної оферти при наданні послуг з організації азартних ігор у гральному закладі казино.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.1 Закону України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» (далі – Закон про азартні ігри) азартна грабудь-яка гра, умовою участі в якій є внесення гравцем ставки, що дає право на отримання виграшу (призу), імовірність отримання і розмір якого повністю або частково залежать від випадковості, а також знань і майстерності гравця.

Зокрема, ч.10 ст. 18 Закону про азартні ігри визначає, що здійснення фізичною особою ставки в азартну гру є укладенням між нею та організатором азартних ігор, який проводить відповідну азартну гру, договору про участь в азартній грі.

Питання публічного договору регулює ст. 633 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ). За нею публічний договір – це договір, коли одна сторона (підприємець) бере на себе обов’язок продати товари, виконати роботи або надати послуги кожному, хто до неї звертається (ч.1 ст. 633 ЦКУ).

Публічний договір також називають публічною офертою (ст. 641 ЦКУ), оскільки такий договір за своєю суттю є пропозицією підприємця (офертою), а споживач може її прийняти (акцептувати) або не прийняти (не акцептувати).