Друг – це найгірший ворог

Якщо у Вас Ваш друг попросить пояснити, чому у нього, щось там не виходить (наприклад, бізнес не йде) і Ви точно знаєте, що причина одна – Ваш друг є дурнем – Ви йому прямо це скажете, чи будете намагатися приховати цю правду, уникнути її, щоб не скривдити людину? Якщо Ви скажете прямо – це буде жорстко і болісно. Якщо не скажете – людина не зрозуміє, чому у неї нічого не виходить. Якщо ж намагатиметеся донести у м’якій формі, і Ваш друг зрозуміє відповідь, то знову ж таки буде жорстко і болісно, бо Ви його все рівно дурнем назвали, та ще й довго до того йшли. Якщо ж Ваш друг Ваших пояснень не зрозуміє, його питання Вам залишиться без відповіді.
Але ж якщо він дійсно Ваш друг, і Ви дійсно хочете йому допомогти і донести до його свідомості Вашу відповідь, то Вам не залишається нічого іншого, як сказати йому правду. Ту правду, яку Ви вважаєте такою. У цьому разі Ви ризикуєте перетворитися у жорсткого ворога, який образив старого друга. Якщо Ви хочете залишитися «другом» і не скажете своєму другу, що він дурень, то Ваша йому послуга буде ведмежою.
Тож коли говориш правду, виходить жорстко. Коли ж пом’якшуєш правду, то маєш шанс, загубивши її, не донести другові нічого. І що більше пом’якшуєш цю правду, то більше її приховуєш, що більше хочеш залишитися другом, то менше ним залишаєшся.
Дуже образно про це йдеться у пісні Андрія Макаревича «Бите скло»: «Но пришел момент и понял я, что среди врагов нет у нас врагов, худшие враги – твой друзья». То ж вибирайте самі між дружбою і допомогою.

Залишити відповідь