Правду сказати другові чи збрехати?

Що краще сказати другу правду, викликавши певні негативні емоції та відповідне ставлення, чи злукавити, але зберегти другу затишний настрій та гарні стосунки з ним?

Уявіть собі:

До Вас приходить друг і говорить: «Я тут написав статтю з питання орендних відносин. Хочу віддати її у редакцію, щоб її опублікували, то й звертаюся до тебе за твоїм відгуком». При цьому Ви точно знаєте, що Ваш друг витратив на цю статтю кілька тижнів, працюючи ночами.

Прочитавши статтю, Ви чітко усвідомили: «Стаття нікудишня. Є помилки у розумінні суті орендних відносин та ще й написана вона складною мовою».

У Вас є вибір:

1. Сказати другу правду, звівши нанівець усі зусилля, що їх доклав Ваш друг до написання статті.

2. Злукавивши, сказати, що стаття вийшла дуже гарною і її можна передати у редакцію.

Результат першої Вашої дії: дискомфорт у настрої друга, який відобразиться й на Вашому настрої, а, можливо, й на Ваших стосунках. У певних випадках навіть друга Ви можете втратити.

Результат другої Вашої дії: статтю прочитав редактор і повідомив Вашому другу, що він нікудишній фахівець (звичайно ж у толерантно м’якій формі). Ще гірше: статтю друга опублікували, не догледівши її низьку якість. І 30 тисяч фахівців в Україні, які прочитали цю статтю, зрозуміли, що до Вашого друга, як до фахівця, їм звертатися нічого.

Вибір за Вами. Як Ви себе поводитиме?

Щоб Вам було легше відповісти на це питання, поміняйтеся місцями з другом і уявіть собі, що це Ви написали нікудишню статтю. Який вчинок друга Вам до вподоби?

То ж виходить, як у багатьох джерелах: найкращі наші друзі – то наші вороги. А найкращі друзі – то наші вороги.

Залишити відповідь