Істина у спорі не народжується

20/01/2012
Доброго Вам вечора,
хтось колись сказав одну нісенітницю про те, що істина народжується у спорі. Але ж спір – це коли хтось комусь щось доводить, відстоює та захищає свої переконання, погляди замість того, щоб почути іншого.

Спір – це коли той, хто спорить, доводить, стверджує своє, відстоює свою точку зору замість того, щоб зрозуміти точку зору іншого. Мета того, хто щось комусь доводить, довести своє, переконати в істинності своїх поглядів, не осягнути істину, підігнавши її під свої погляди, захистити останні.

Колись один король проїжджав повз одне село та побачив мішені, у які хтось влучав саме в “яблучко”. Йому стало цікаво побачити такого вправного та влучного стрілка. Та ще більшим було його здивування, коли йому привели 10-річного хлопчика. На питання, як йому вдається так влучно стріляти, хлопчик відповів: “Просто. Я спочатку стріляю, а потім навколо стріли малюю мішень”.

Чи не так роблять ті, хто у спорі намагається намалювати істину навколо своїх переконань?

Сократ вважав, що істину шукати слід не у спорі, а в діалозі. Тому, хто хоче чогось дізнатися, варто запитувати та слухати відповідь, а не доводити своє.

Можливо саме тому, ми у нас на Фірмі частіше умовляємо клієнтів шукати компроміс, аніж звертатися до суду. Пропонуємо їм діалог замість спору.

То ж бажаю Вам знайти істину і забути нікчемний вислів про те, що шукати її варто у спорах!