Чи принципова Ви людина?


05/02/2012

Доброго Вам дня,

принцип – це загальне уявлення про щось. Наприклад, у праві принципи використовують тоді, коли відсутній закон, а вирішити питання треба. Тоді це питання вирішується відповідно не до закону, бо його немає, а відповідно до принципів, тобто за аналогією права. Принципи потрібні ще й тоді, коли створюють новий закон. Щоб не придумувати нових підходів, використовують принципи права.

Коли ми говоримо: «Цей апарат в принципі працює так», це означає, що ми не знаємо, як він працює в деталях. Знаємо лише загальний принцип його роботи, тобто як він повинен був би працювати відповідно до нашої уяви про цей апарат.

Отже, коли ми говоримо про принцип, то маємо на увазі якийсь встановлений узагальнений підхід до чогось. Тобто у тих випадках, коли йдеться про те, що щось ми розуміємо через призму того чи іншого принципу. Автомобіль – це те, що в принципі їде по дорозі, човен – це те, що в принципі пливе, а літак – це те, що в принципі летить. Це принципове уявлення про вказані транспортні засоби. І коли в нас запитують про те, що їде, що пливе, а що летить, то й відповідаємо відповідно до принципів: автомобіль, човен, літак. А от за межі цих принципів виходить автомобіль, який і їде, і пливе, і летить. Тобто суттєво нова якість притаманна тим речам, які принципово відбуваються інакше.

Що значить бути принциповою людиною. Це означає людину, яка у своїх вчинках керується певними принципами. Це людина, яка у певних життєвих ситуаціях діє та поводиться відповідно до власних принципів. І що більше принциповою є така людина, то більш прогнозованою є її вчинки, то менше творчості у її діях та поведінці. Такою людиною керують принципи, у жертву яким часто приносяться бажання думати та приймати зважені та відповідні дійсності рішення, творити щось нове.

Принципова людина – це людина, яка свої дії погоджує зі своїми принципами. Не з дійсним баченням реальності, не відповідно до тієї чи іншої ситуації, а згідно з колись придуманими та встановленими нею для себе принципами. От і виходить, що принципові люди – це ті, хто замість того, щоб думати та приймати адекватні ситуації рішення, приймають рішення, адекватні власним принципам, не ставлячи останні під сумнів. Бо якщо поставити їх під сумнів, доведеться витрачати додаткові зусилля на процес мислення. А цьому заважає звичайна лінь. То ж такий невтішний для принципових людей висновок: принципові люди – це звичайні ледарі, яким зручніше прикритися власними принципами, замість того, аби подумати.

Тож бажаю Вам кожного разу сприймати світ по новому, кожного разу насолоджуватися можливістю творити з нуля, а не заковувати себе у кайдани власних принципів!!!

Олександр Єфімов