Про справедливість знову

Вітаю Вас,

повертаючись до справедливості (минулого листа), хочу сказати, що не очікував стільки зворотної реакції. Саме вона викликала у мене бажання дещо заглибитися у цю тему.

Дії і результат. В одному із зворотних листів йдеться про те, що очікування певних результатів власних дій і настання інших неочікуваних результатів є проявом несправедливості. Тобто коли людина вчиняє певні дії і очікує певний результат, а результат настає інший, то це і є несправедливість.

З точки зору суб’єктивної оцінки відповідності результату вчинкам, звичайно, можна говорити і про справедливість, і про несправедливість.

Однак з точки зору об’єктивності, результат завжди відповідає тим вчинкам, які задля нього були вчинені. Просто іноді той, хто ці дії вчиняє, не усі чинники може врахувати. Тож з цієї точки зору об’єктивна справедливість завжди існує. І полягає вона в тому, що результат завжди відповідає діям, спрямованим на його отримання. Суб’єктивна ж справедливість існує лише тоді, коли вона співпадає з об’єктивною, тобто тоді, коли вчинки приводять до очікуваного результату. Коли відчуття справедливості співпадає з об’єктивним фактом. Проте у цьому випадку воно лише співпадає, а не ототожнюється. Суб’єктивне відчуття залишається суб’єктивною оцінкою і не змінює об’єктивного результату.

Усе, що відбувається з нами і навколо нас, відбувається з певних причин і завдяки певним подіям. І якщо ми з Вами не усі причини і події можемо оцінити та усвідомити, та й просто не усі причини можемо побачити і врахувати, об’єктивність то не змінює. Воно усе рівно відбувається. Ми можемо лише сприйняти усі події навколо нас як справедливі, навіть якщо ми ту справедливість не розуміємо.

Довго сміявся, коли почув історію про екзаменатора, який як в лотереї витягнув із купи заліковок перші п’ять і поставив у ці заліковки оцінку «відмінно». Оцінку «відмінно» отримали деякі студенти, які навряд чи здали би іспит на задовільно. А студенти-відмінники вимушені були тягнути білет і здавати іспит. НЕСПРАВЕДЛИВО!!!!!!!!!!!!!!!!

Я довго сміявся, поставивши запитання: «Один дурень поставив іншим дурням «відмінно». До чого тут справедливість??????»

А Вам смішно???