Податкова накладна – одна за весь період оренди

Ж-л “Головбух”, № 45 (1004), 5 грудня 2016 року, стор. 32-33.

Питання: Юридична особа на загальній системі оподаткування уклала договір оренди з іншою юридичною особою (неприбуткова організація) ще у 2014 році, але жодного разу не виставляла рахунок за оренду, не має актів наданих послуг, податкові накладні не зареєстровано. Фактично, було забуто за цього орендаря, вони також не нагадували про сплату ренти. Який вихід у підприємства-орендодавця? Чи можна скласти 1 акт наданих послуг за весь період дії договору оренди (30 міс.), що робити з податковими накладними ?

 Відповідь: Відповідаючи на це запитання, варто було би проаналізувати сам договір оренди та дослідити його істотні умови в частині орендної плати. Без аналізу договору оренди, відповідати на це запитання слід з урахуванням виключно норм чинного законодавства.

Відповідно до ст.759 ЦКУ за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов’язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. При цьому згідно зі ст.762 за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. А відповідно до ч.5 цієї ж статті плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Отже, неприбуткова організація – орендар зобов’язана сплачувати орендну плату щомісяця, якщо інший період внесення орендної плати договором оренди не передбачено. У цьому разі обов’язок сплати орендної плати мав виникати щомісяця, або в інший період, вказаний у договорі оренди.

Відповідно до п.187.1. ст.187 ПКУ датою виникнення податкових зобов’язань з постачання послуг оренди вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а) дата зарахування коштів від орендаря на банківський рахунок орендодавця як орендна плата;

б) дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку. Йдеться про акт надання послуг оренди.

Отже, з точки зору ПКУ у разі відсутності оплати оренди датою виникнення податкових зобов’язань у орендодавця є дата оформлення акту. Якщо такий акт складається один за увесь період оренди, то правомірним буде вважати дату складання цього акту датою виникнення податкових зобов’язань з усієї орендної плати за увесь період оренди.

На цю ж дату орендодавець зобов’язаний скласти та зареєструвати податкову накладну, оскільки відповідно до п.201.1. ст.201 ПКУ на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений ПКУ строк, тобто 15 днів, наступних за датою виникнення податкових зобов’язань, відображених у відповідних податкових накладних.

Така поведінка орендодавця є цілком правомірною, однак слід вказати, що існує ризик конфлікту з контролюючим органом, представники якого швидше за все вважатимуть та наполягатимуть на тому, що податкова накладна має бути складена в кінці кожного періоду оренди, за який має сплачуватися орендна плата.

Для усунення такого ризику можна скористатися положеннями п.50.1. ст.50 ПКУ, відповідно до якого у разі якщо у майбутніх податкових періодах орендодавець самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації з ПДВ, він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку. Орендодавець має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені.

У першому випадку орендодавець має сплатити суму недоплати та штраф у розмірі трьох відсотків від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку. У другому випадку – штраф у розмірі п’яти відсотків від суми збільшення грошового зобов’язання.

З іншого боку, якщо договором оренди з самого початку було передбачено, що орендна плата сплачується орендарем один раз в кінці за усі 30 місяців оренди, то податкова накладна має бути складена після оформлення акту надання послуг оренди за увесь 30-місячний період. Підстав для нарахування у такому разі не буде.