Чи повертати фінансову допомогу, якщо ФОП закрився

Ж-л “Головбух”, № 13 (1068), 6 квітня 2018 року, стор. 48-49.

Питання: Юридична особа отримала поворотну фінансову допомогу від ФОП. На момент повернення виявилось, що ФОП закрився. Чи можемо ми повернути ці кошти просто фізичній особі, яка раніше була ФОП. Якщо так, то як це оформити. Чи будуть при цьому податкові наслідки?

 

Відповідь: Перш за все слід визначитися зі статусом майна фізичної особи і майна фізичної особи – підприємця (ФОП).

Фізична особа – підприємець набуває цього статусу за умови її державної реєстрації в порядку, встановленому законом, тобто з моменту її реєстрації в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

ЦКУ не встановлює жодної особливості майна ФОПа у порівнянні з майном фізичної особи, яка не є підприємцем. Воно залишається майном фізичної особи, як зі статусом, так і без статусу підприємця. Згідно із ст.52 ЦКУ ФОП відповідає за зобов’язаннями, пов’язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном, крім майна, на яке згідно із законом не може бути звернено стягнення. А ФОП, який перебуває у шлюбі, відповідає за зобов’язаннями, пов’язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм особистим майном і часткою у праві спільної сумісної власності подружжя, яка належатиме їй при поділі цього майна. Тобто у разі звернення стягнення за «підприємницькими» зобов’язаннями на майно ФОПа, виділяти з його складу те, яке було задіяно в підприємницькій діяльності, кредитор чи суд не зобов’язані, оскільки зобов’язання фізичної особи – підприємця не відрізняються у цьому плані від зобов’язань просто фізичної особи.

Так у постанові ВСУ від 09.08.2017 у справі № 3-3947к06 зазначено: «однією з особливостей підстав припинення зобов’язань для ФОП є те, що у випадку припинення суб’єкта підприємницької діяльності – фізичної особи (виключення з реєстру суб’єктів підприємницької діяльності) її зобов’язання за укладеними договорами не припиняються, а залишаються за нею як фізичною особою, оскільки фізична особа не перестає існувати. ФОП відповідає за своїми зобов’язаннями, пов’язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном».

Аналогічну позицію щодо відповідальності ФОПа усім майном, що належать йому як фізичній особі ВСУ висловив і в постанові від 04.12.2013 у справі № 6-125цс13 та в постанові від 07.11.2006 у справі № 3-3947к06: «відповідно до ст. 52 ЦК України фізична особа – підприємець відповідає за зобов’язаннями, пов’язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном, крім майна, на яке згідно із законом не може бути звернено стягнення.

Фізична особа – підприємець, яка перебуває у шлюбі, відповідає за зобов’язаннями, пов’язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм особистим майном і часткою у праві спільної сумісної власності подружжя, яка належатиме їй при поділі цього майна».

 

Відповідно до ст.190 ЦКУ до складу майна окрім окремих речей та їх сукупності, включаються також майнові права та обов’язки. Отже, право вимоги повернення поворотної фінансової допомоги також відноситься до майна фізичної особи. Тож втрата статусу ФОПа не є підставою для припинення майнового права фізичної особи на повернення їй поворотної фінансової допомоги, наданої юридичній особі.

Щодо податкових наслідків слід виходити з положення пп.165.1.31 ст.165 Податкового кодексу України, відповідно до якого, основна сума поворотної фінансової допомоги, наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

Таким чином, відповідаючи на поставлені запитання, слід вказати:

  1. Юридична особа, яка отримала поворотну фінансову допомогу від фізичної особи – підприємця, зобов’язана повернути її відповідно до умов договору позики, за яким така поворотна фінансова допомога була надана.
  2. Оформлення такого повернення нічим не відрізняється від оформлення повернення поворотної фінансової допомоги ФОПу. Це має бути звичайне платіжне доручення банку. Відмінність буде хіба що в тому, що замість підприємницького рахунку (2600) має бути вказаний поточний рахунок фізичної особи (2620) або картковий рахунок такої фізичної особи (2625).
  3. ПКУ у пп.165.1.31 ст.165 вказує на відсутність жодного податкового наслідку, пов’язаного з будь-яким оподаткуванням суми повернутої поворотної фінансової допомоги.