Єдиноподатникам: перерахування коштів між власними рахунками

БухгалтеріяUA, № 37 (63), 09.09.2019, стор. 53-55

Коментар

до ІПК ДФСУ від 02.08.2019 № 3624/6/99-99-13-02-03-15/ІПК та до ІПК ДФСУ від 02.08.2019 № 3626/6/99-99-13-02-03-15/ІПК

«Перерахування коштів між власними рахунками ФОП»

Здавалося б, дивне запитання про те, чи оподаткувати кошти, які фізична особа – підприємець перераховує з одного на інший свій рахунок. Здоровий глузд говорить про те, що таке питання є безглуздим, оскільки не може виникати податок від того, що гроші з однієї кишені одного піджака перекладаються в іншу кишеню цього ж піджака.

Та насторожує сам факт того, що ДФС з цього приводу надає ІПК. І не одну. Значить, це питання не таке вже й просте. Тим більше, що ця ж тема, але з іншого боку вже була предметом розгляду. Так в ІПК від 05.11.2018 р. № 4696/ІПК/20-40-13-02-11/ ГУ ДФС у Харківський області висловилась про те, що внесені власні кошти на власний рахунок ФОПа за певних умов можуть вважатися доходом, з якого слід має сплачувати податки.

В ІПК від 02.08.2019 № 3624/6/99-99-13-02-03-15/ІПК та від 02.08.2019 № 3626/6/99-99-13-02-03-15/ІПК ДФСУ робить досить однозначний висновок про те, що не підлягають повторному оподаткуванню кошти, які вже були відображені в Книзі доходів та переведені на інший розрахунковий рахунок, який теж відкритий для здійснення підприємницької діяльності.

Зрозуміло, що такий висновок зовні виглядає досить привабливо і логічно. Та з іншого боку чи не дасть він податківцям при перевірці можливість мати таку думку: «кошти, які не були відображені в Книзі доходів та переведені на інший розрахунковий рахунок, який теж відкритий для здійснення підприємницької діяльності, оподаткуванню підлягають». Адже підприємець не обмежений в праві отримувати інші доходи, які в Книгу доходів не потрапляють. Наприклад, продаж нерухомого майна, отримання роялті, спадщини… Сплативши відповідні податки з усіх цих коштів, підприємець може мати потребу використати їх у підприємницькій діяльності, перерахувавши на підприємницький рахунок. Виходить, що на підприємницький рахунок потраплять кошти, які не були відображені в Книзі доходів.

Така собі спокуса для податківців, бажаючих скористатися такою ІПК. Щоб її (спокусу) усунути, в ІПК висновок мав би бути дещо ширшим, наприклад: «не підлягають повторному оподаткуванню кошти, які вже були відображені в Книзі доходів, або оподатковані в інший спосіб та переведені на інший розрахунковий рахунок, який теж відкритий для здійснення підприємницької діяльності».

 

Ще один цікавий висновок ДФС України: «фізична особа – підприємець має право вільно користуватися коштами для власних потреб з розрахункового рахунку, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, за умови сплати всіх податків, зборів та інших платежів, передбачених законодавством». І з ним важко не погодитися.

Однак НБУ підготував проєкт змін до Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків – резидентів і нерезидентів, затвердженої постановою Правління НБУ від 12.11.2003 № 492. Цим проєктом передбачено доповнити п.14 Інструкції забороною «використовувати поточні рахунки фізичних осіб-підприємців/фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність для здійснення операцій, пов’язаних із власними потребами».

Оскільки контролювати витрачання коштів з рахунку фізичної особи – підприємця в ДФС ще не вміють, законодавство їм таких механізмів не дає, виникає думка про те, що ДФС цією ІПК вчинив спробу зупинити/попередити НБУ і відговорити його від внесення такої зміни.

Хоча може це просто збіг обставин і проєкт НБУ та коментована ІПК ніяким чином не пов’язані між собою, хоча й заявилися майже одночасно.

 

У будь-якому разі позитивним моментом є те, що ДФСУ не вбачає підстав оподатковувати кошти фізичної особи – підприємця, які останній перераховує з одного свого підприємницького рахунку на інший. І хоча цей висновок є дещо «провокативно-спокусливим» для податківців, які прийшли на перевірку, шлях, яким ДФС дійшла до нього цілком можна використати для аргументації відсутності підстав оподатковувати кошти, які були оподатковані в інший спосіб, аніж внесення у Книгу доходів підприємця – спрощенця, або взагалі не підлягають оподаткуванню (наприклад отримана позика і повернута протягом 12 місяців).

Іншим позитивним моментом є те, що на думку ДФС України усі кошти, які залишилися після сплати податків, можуть використовуватися на власні потреби безпосередньо з підприємницького рахунку.