Платникам єдиного податку: бонуси – до загального доходу

БухгалтеріяUA, № 48 (74), 25.11.2019, стор. 54

Коментар

до ІПК ДПС України від 22 жовтня 2019 року № 943/6/99-00-04-07-03-15/ІПК

 

Висновок, якого дійшли податківці з ДПС України у цій ІПК, полягає в тому, що бонуси, отримані фізичною особою – підприємцем, платником єдиного податку, підлягають оподаткуванню на загальних підставах, тобто податком на доходи фізичних осіб та військовим збором. При цьому, як зазначено в ІПК, нарахування, утримання та сплата (перерахування) ПДФО та ВЗ до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст.168 ПК України, тобто податковим агентом, якщо виплату бонусів здійснює податковий агент, та самостійно, якщо бонуси отримані не від податкового агента. І ніби усе логічно, оскільки навіть ст.1 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV, яка визначає дохід як збільшення економічних вигод у вигляді збільшення активів або зменшення зобов’язань, яке призводить до зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків власників). Навряд чи хтось зможе стверджувати та довести, що отримання бонусів не є збільшенням економічних вигод їх отримувача.

У другій частині ІПК йдеться про те, що відповідно до п.14 р.I Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків – резидентів і нерезидентів, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12.11.2003 № 492, для проведення операцій, пов’язаних із здійсненням підприємницької діяльності, платники єдиного податку фізичні особи – підприємці не можуть використовувати поточні рахунки фізичних осіб, що відкриваються ними для власних потреб.

Тим самим в ІПК зроблено висновок про те, що бонуси, що надійшли на поточний рахунок фізичної особи, відкритий для власних потреб, однозначно є доходом такої фізичної особи, отриманим за межами підприємницької діяльності, а тому й оподатковується він на загальних підставах.

 

Аспект цієї ІПК, на якому в ній не акцентується увага, полягає в тому, що бонуси можна отримувати не лише на банківський рахунок, а й на так звані бонусні карти. Навряд чи знайдеться багато співвітчизників, які не мають бодай однієї бонусної карти.

Такі карти можна отримати в багатьох роздрібних мережах та мережах АЗС. Оскільки бонуси на таких картах з точки зору збільшення економічних вигод отримувача особливо не відрізняється від бонусів у гривнях, отриманих на банківський рахунок, то підстав стверджувати, що такі бонуси не треба оподатковувати ПДФО та ВЗ, віднайти не просто.