Передача майна від ФОПа до СК ТОВ

Питання: фізична особа – підприємець припиняє свою діяльність у якості підприємця на спрощеній системі оподаткування (група 3) та відкриває ТОВ як учасник, набуваючи статусу директора. Як передати товари зі складу ФОП у власність ТОВ?

         

Відповідь: Відповідь на це запитання слід шукати у нормах Цивільного кодексу України. Оскільки йдеться про набуття ТОВ права власності на певне майно, то керуватися слід главою 24 ЦКУ. Відповідно до ст.328 ЦКУ право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Згідно зі ст.202 ЦКУ правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків. Одним із видів правочинів є договір. Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обовязків (ст.626 ЦКУ).

Договорами, спрямованим на набуття права власності, є, наприклад, договір купівлі-продажу, поставки, дарування та ін… Тож, фізична особа – учасник ТОВ може таке майно продати, поставити чи подарувати ТОВ. В останньому випадку ТОВ не матиме витрат, пов’язаних із придбанням такого майна, а отже й не зможе зменшити за їх рахунок базу оподаткування податком на прибуток. Слід зауважити, що від імені ТОВ, або такий договір має укладати не директор, оскільки у цьому разі домовленість буде з самим собою, а це суперечить ст.238 ЦКУ, а його заступник чи інший представник ТОВ.

Крім того, товари, що належать учаснику ТОВ, можуть цілком легітимно потрапити у власність ТОВ як вклад до статутного капіталу такого ТОВ (ст.13 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю»).

Звісно, що будь-яка з наведених вище підстав передачі майна у власність ТОВ має свої податкові наслідки у вигляді переваг та недоліків. Сказати, яка з підстав для цього є оптимальною, досить складно, оскільки відповідь залежить від низки факторів і умов.

Проте, найоптимальнішою з точки зору оподаткування за абстрактних умов передачею таких товарів можна було би вважати їх продаж ФОПом, здійснений ним ще у статусі спрощенця на третій групі. У такому випадку вартість товарів буде оподаткована у ФОПа за ставкою єдиного податку, а у ТОВ сформує витрати на придбання таких товарів.