Реєстрація податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних


До Сумського окружного адміністративного суду
40021, м. Суми, вул. Кірова,157

Суддя:           ______________.

Позивач:       Публічне акціонерне товариство «КУ»

Місцезнаходження: 40000, м. Суми, вул._________, ___
код ЄДРПОУ: 00000000
тел.: + 38 (050) 000-00-00
e-mail: ааааааа@бббббб.com

Відповідач:   _____ Міжрайонна державна податкова інспекція
Місцезнаходження: 42000, м. Суми, вул._________, ___
код ЄДРПОУ: 00000000
тел.: (054) 000-00-00
e-mail: ввввв@ггггггг.net

справа № 2а-0000/000/00

ВІДЗИВ

на Заперечення на адміністративний позов

 

У судовому засіданні 30.01.2012 р. Відповідачем було надано Заперечення на адміністративний позов у справі № 2а-0000/000/00 (далі – Заперечення). Позивач вважає, що у Запереченнях Відповідач не навів жодного аргументу, який би спростовував доводи Позивача викладені у позовній заяві.

У Запереченні на адміністративний позов Відповідач не ставить під сумнів факт реальності послуг, отриманих Позивачем від ТОВ «А», не ставиться під сумнів також і факт оплати цих послуг Позивачем на користь ТОВ «А», а також не ставиться під сумнів факт сплати ТОВ «А» своїх податкових зобов’язань з ПДВ за січень, лютий та березень 2011 року. Отже, враховуючи Заперечення на адміністративний позов, надані Відповідачем, слід дійти висновку про те, що основний спір зводиться до одного питання: ЧИ ВВАЖАЄТЬСЯ НЕЗАРЕЄСТРОВАНОЮ В ЄРПН ПОДАТКОВА НАКЛАДНА, ЯКА ЗАРЕЄСТРОВАНА В Єдиному реэстраы податкових накладни НЕ В ДЕНЬ ВИПИСКИ, А ПІЗНІШЕ?

Відповідач у Запереченнях вказує, що «чинний Порядок не передбачає можливості реєструвати податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних в будь-який інший день, ніж дата їх виписування продавцем та видачі покупцю».

Це твердження Відповідача спростовується наступними аргументами:

  1. Законодавцем встановлено дві різні дати: дата виписки податкової накладної та дата її реєстрації в ЄРПН. Це означає, що вони можуть не співпадати, так як вони різні. ПК виписується у момент виникнення податкових зобов’язань продавця, а податковий кредит покупця виникає після реєстрації податкової накладної в ЄРПН.
  2. ПКУ встановив обов’язок продавця надати податкову накладну лише після її реєстрації в ЄРПН, що означає, що такі ПН можуть існувати і до такої реєстрації, але виданими раніше бути не можуть. Тобто між датою складання ПН та датою її реєстрації може існувати проміжок часу.
  3. Законодавством не встановлено будь-якої прямої заборони реєструвати податкові накладні не в день їх виписки, що підтверджується фактом реєстрації спірних податкових накладних. Якщо погодитися з твердженням Відповідача про те, що податкова накладна не може бути зареєстрована не в день виписки, то втрачають сенс зазначені в акті перевірки факти реєстрації податкових накладних пізніше, хоча би тому, що ПН були зареєстровані.
  4. Законодавством не встановлено підстав для відмови в реєстрації ПН, якщо вона подана для реєстрації не в день виписки. У протилежному випадку слід було би стверджувати, що дії ДПІ у ____ському районі м. Києва з реєстрації ПН пізніше дати їх складання є протиправними.
  5. Законодавством не передбачено будь-яких наслідків реєстрації пізніше, в тому числі у вигляді втрати покупцем права на податковий кредит у разі реєстрації податкової накладної не в ден її виписки.
  6. Законодавством встановлено заборону реєстрації ПН, оформлених з порушенням. Сам факт реєстрації спірних ПН свідчить про відсутність будь-яких порушень у складанні ПН.
  7. Законодавством не передбачено у вигляді наслідку вважати ПН не зареєстрованою в ЄРПН лише тому, що вона зареєстрована пізніше.
  8. Законодавством встановлено право покупця на податковий кредит, яке виникає лише після реєстрації ПН в ЄРПН, а не у момент виникнення податкових зобов’язань продавця.
  9. Змінами до ПКУ встановлено обмеження строку, протягом якого можна реєструвати ПН в ЄРПН – 20 днів, якого раніше не було. Це також підтверджує, що дата виписки ПН та дата її реєстрації в ЄРПН – це різні дати, які можуть не співпадати.
  10. Передбачена можливість органу ДПС з технічних причин зареєструвати ПН не в той операційний день, коли вона надійшла. Наслідків у вигляді втрати покупцем права на податковий кредит не передбачено.
  11. Податкові зобов’язання продавця, а отже й обов’язок виписати ПН можуть виникнути після операційного дня. Це також підтверджує можливість реєстрації ПН в ЄРПН принаймні у день, що відрізняється від дати виникнення податкових зобов’язань.
  12. Визнавши протиправною реєстрацію ПН не в день її складання, Відповідачеві доведеться визнати протиправною також складання ПН після закінчення операційного дня, встановленого для реєстрації ПН в ЄРПН. Тобто платникам податку фактично буде заборонено відпускати товар після закінчення операційного дня лише тому, що ПН вони повинні скласти у день складання ПН.

Враховуючи наведені доводи, вважаємо, що спірне питання щодо можливості не співпадання дати виписки ПН і дати її реєстрації в ЄРПН має бути вирішеним на користь того, що ПН може бути зареєстрована не в день її виписки.

08.02.2012 р.

Представник
ПАТ «КУ»             ____________
(довіреність міститься у матеріалах справи)

Залишити відповідь